Implanturile dentare si implantologia

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este o piesa de metal, cel mai adesea un surub, care este plasat in osul maxilarului sau al mandibulei (in locul unei foste radacini dentare), pentru a ajuta la inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa. Plasarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau, cateodata, imediat dupa extractie printr-o mica interventie chirurgicala, nu foarte complicate, dar de maxima importanta. Am putea sa o comparam, ca “agresivitate”, cu o extractie. Dupa un timp, implantului i se ataseaza o alta piesa de metal, care se numeste bont protetic, deasupra careia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza dentara care va inlocui dintele, respectiv dintii lipsa. Metalul din care sunt facute atat implanturile, cat si bonturile, este din titan de inalta puritate.

Cine poate fi candidat pentru implanturi dentare?

In general, orice pacient dar mai ales pacientii tineri care are unul sau mai multi dinti lipsa. Fiecare situatie clinica este evaluata in parte, pentru a informa pacientul de cate implanturi are nevoie, daca sunt si alte variante de tratament, care este costul estimat al tratamentului etc. Totusi, sunt cazuri in care pacientul nu poate fi candidat pentru implant dentar. Contraindicatiile pot fi locale, cand au legatura cu cavitatea bucala (cantitatea sau calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau a unor vase si nervi, igiena deficitara etc.), sau generale, cand au legatura cu starea generala a organismului (pacientul este inca in crestere sau sufera de boli ca diabetul, anumite afectiuni ale sangelui, ale tesutului osos etc.) sau este fumator. De aceea, inainte de plasarea implanturilor dentare, se fac radiografii speciale si un set de analize de sange.

ImplantDentar1

Care sunt etapele de tratament si cat timp dureaza?

Dupa testele de care vorbeam, se incepe cu interventia de plasare a implantului. Dupa ce acesta este inserat in os, se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte sau observa, in afara de firele de sutura, nimic in plus. Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, poate putin mai mult daca trebuie plasat un numar mare de implante. Pacientul poate merge la serviciu chiar in dupa amiaza respectiva. Urmeaza o perioada de asteptare in care implantul face legatura cu osul, asa numita perioada de osteoacceptare, care este de 3 luni pentru mandibula si 4-6 luni pentru maxilar. Apoi, implantul este descoperit si i se ataseaza bontul protetic, prin insurubare. De acum, protezarea prin coroane, punti sau proteze mobilizabile necesita cateva sedinte, deci cateva zile, similar cu tratamentele pe dinti naturali.

Prima Vizită:

În timpul acestei vizite medicale la dentist, acesta îi explică pacientului cum evoluează tratamentul, care sunt avantajele și dezavantajele, ce alternative există la acest tratament, precum și costurile implicate. Pacientul trebuie să facă o tomografie computerizată (CT), în funcție de rezultatele căreia medicul va decide dacă pacientul poate beneficia de acest tratament.

Tomografia Computerizată este o radiografie 3D care permite implantologului să evalueze cantitativ și calitativ osul în care va fi inserat viitorul implant. Acest lucru înseamnă efectuarea măsurătorilor și alegerea dimensiunii implantului. Fără această analiză radiologică modernă a osului, niciun implantolog respectabil nu ar trebui să ofere un verdict cu privire la tratamentul cu implanturi. Acest proces radiografic poate fi realizat la HappyDental pentru confortul pacientului.

A doua Vizită:

Sub anestezie locală, gingia este incizată, iar cu ajutorul unor instrumente speciale de micro-frezare, se pregătește spațiul pentru înșurubarea implantului, după care implantul este introdus. Incizia este suturată, urmând o perioadă de vindecare de două săptămâni.

A treia Vizită:

Firele sunt îndepărtate, iar vindecarea este evaluată. O radiografie va fi efectuată la HappyDental, unde avem facilitățile necesare pentru a finaliza acest proces.

A patra Vizită:

Această vizită are loc la 3 luni după inserarea implantului pentru a verifica vindecarea implantului dentar. Este necesară o radiografie de control, pe care o putem face la HappyDental.

A cincea Vizită:

După 5 luni de la inserarea implantului, se administrează o anestezie ușoară, iar capacul de vindecare este înșurubat după descoperirea gâtului implantului. Rolul acestui capac este să mențină deschisă gingia în jurul implantului și să promoveze o vindecare optimă.

A șasea Vizită:

În timpul acestei vizite, se ia o amprentă pentru viitorul dinte artificial, iar culoarea coroanei este aleasă în acord cu pacientul. Această vizită este programată la două săptămâni după cea anterioară.

A șaptea Vizită:

Aceasta este vizita finală mult așteptată, în care coroana este atașată. Pacientul poate zâmbi ușurat.

Această intervenție este rezultatul unui efort de echipă între dumneavoastră și dentiștii de la Happy Dental. Comunicarea continuă între pacient și echipa Happy Dental încă de la prima ședință va permite medicului să înțeleagă dorințele și așteptările pacientului, iar implantologul va putea elabora planul de tratament și alege un implant dentar în funcție de nevoile fiecărui individ.

O intrebare scurta, dar foarte importanta: doare?

Nu. Pentru interventiile chirurgicale se utilizeaza anestezic local (injectabil), astfel ca nu veti simti nimic in timpul operatiei. Disconfortul moderat ce poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand trece anestezia, este foarte usor de controlat cu medicamente analgezice si antiinflamatoare.

Sunt implanturile dentare un tratament stomatologic scump?

Alegerea de a avea implanturi dentare este o procedură opțională, deoarece protezele dentare sunt în mod obișnuit o opțiune mai ieftină, dar nesatisfăcătoare pentru ceea ce își dorește pacientul. Costul unui implant dentar nu este ieftin, iar acest lucru se datorează faptului că atât implantul în sine, toate accesoriile sale, cât și instrumentarul și echipamentul sunt foarte scumpe, realizate cu precizie microscopică din materiale speciale, de înaltă puritate, pentru a asigura o rată mai mare de acceptare de către organism, care poate atinge 99%. Costul la HappyDental din Ploiești nu este excesiv în comparație cu alții.

HD Ploiesti1
HD Ploiesti1a 1

Ce inseamna, practic, pentru pacient, aceasta inserare chirurgicala a implantului dentar? Trebuie sa se interneze? Trebuie sa lipseasca de la serviciu? Cat de tare doare?

Nu trebuie sa va sperie acest termen – “chirurgical”. Plasarea unui implant se poate compara, ca impact asupra pacientului, cu o extractie obisnuita. De aceea, raspunsurile mele sunt simple: nu se interneaza, nu lipseste de la serviciu, nu doare. Ca sa detailez, va pot spune ca interventia are loc pe scaunul stomatologic si pacientul pleaca imediat acasa. Interventia se desfasoara sub anestezie locala (prin injectie) si nu doare deloc. Cat despre disconfortul moderat ce poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand trece anestezia, acesta este foarte usor de controlat cu medicamente analgezice si antiinflamatoare, precum si cu pungi cu gheata.

Cine poate beneficia de implanturile dentare?

Orice pacient cu o stare rezonabil buna de sanatate, caruia medicul stomatolog ii indica implantul dentar si care are indeajuns tesut osos pentru a se putea insera respectivul implant. Asta inseamna ca fiecare pacient face analizele normale de sange si o radiografie speciala, numita tomografie computerizata pentru implanturi, care stabileste calitatea si cantitatea de os disponibila in zona ce trebuie restaurata.

Multe din intrebari au ca subiect respingerea de catre organism a implantului.

Acesta este unul din cele mai des intalnite intrebari  legate de implanturi. Exista numerosi candidati la implant dentar care nu accepta tratamentul din cauza asa-zisei respingeri a implantului de catre organism. Ei isi inchipuie ceva la fel de dramatic precum respingerea imuna a unui transplant hepatic. Nu este nici pe departe asa. Un organ transplantat contine multa informatie antigenica ce poate determina respingerea imuna. De asemenea, pus in organismul receptor, el trebuie sa si functioneze la parametrii normali pentru a evita esecul. Implantul dentar este doar un surub din titan de inalta puritate. Acest metal este ales special pentru ca are o capacitate foarte mare de a fi acceptat de organism. In ceea ce priveste functionarea sa, implantul, spre deosebire de un rinichi sau un ficat, trebuie doar sa ramana la locul sau si sa sustina o lucrare protetica. Daca este sa argumentam statistic, rata de succes inregistrata pentru implant dentar, pe plan mondial (dar si in Romania pentru implanturi care se supun tuturor normativelor – ISO si altele) este de peste 95-97% dupa 5 ani, similara cu cea pentru orice alta manopera stomatologica (obturatie, obturatie de canal, lucrare protetica etc.). Eventualul esec este cauzat, in primul rand, nu de respingerea organismului, ci de alti factori cum ar fi: igiena bucala deficitara, neprezentarea la controale periodice, incarcarea protetica gresita etc.

Exista pacienti care sustin ca au lucrari protetice pe implanturi, dar nu au fost supusi unei operatii.

Este vorba de o confuzie. Exista niste dispozitive, tot din metal, confectionate de tehnicianul dentar, care se cimenteaza pe canalul unui rest radicular (unei radacini dentare). Acestea se numesc reconstituiri corono-radiculare si nu sunt implanturi. De asemenea, mai existau si suruburi prefabricate care se inserau in sau langa canalul radicular, pentru a arma o obturatie. Nici acestea nu sunt implanturi dentare.

HD Ploiesti4
HD Ploiesti7