Tratamentele de canal reprezentau in trecut o manopera dureroasa de care se temeau foarte multi pacienti, uneori experienta devenind chiar traumatizanta. Astazi, datorita progresului tehnologic si al evolutiei medicinei dentare, medicul specialist endodont poate salva de la extractie dinti ce ar fi fost sortiti esecului.A
Terapia canalului radicular se referă la un tratament în cadrul căruia medicul specialist endodont îndepărtează infecția bacteriană de la nivelul rădăcinii dintelui și al camerei pulpare folosind mijloace modern cum ar fi instrumentar rotativ, izolare cu diga, sisteme de magnificatie, dezinfectanti cu spectru antimicrobian foarte mare si obturatii condensate.
Desi manopera pare una cu un cost destul de ridicat, aceasta este totusi mult mai ieftina decat un implant dentar sau decat extractia dintelui in cauza, urmata de aplicarea unei punti dentare.
Un tratament de canal bine efectuat poate asigura viata lunga pe arcada a dintelui, contribuind astfel la starea de sanatate a intregii cavitati orale.
Intotdeauna trebuie sa avem in vedere faptul ca cel mai bun implant dentar este propriul dinte!
In ce situatii avem nevoie de tratament de canal
Cariile profunde, obturatiile mari, ciobirea dintilor, traume ale danturii ,unele lucrari stomatologice mai vechi pot conduce la iritarea si inflamarea pulpei dentare si infectarea ei cu bacterii si deci la necesitatea efectuarii tratamentului de canal.
Care sunt opțiunile, în afară de intervenția pe canal, când medicul stomatolog identifică infecția în interiorul dintelui?
Prima optiune ar fi să nu facem nimic sa lasam dintele asa, dar dacă nu indepartam bacteriile in timp util, acestea vor ajunge până în vârful rădăcinilor infiltrandu-se in os . Când acest lucru se întâmplă, nu ne rămâne decât să constatăm abcesele și infecția. Evident, aceasta nu este o cale de urmat.
A doua opțiune este extracția sau îndepărtarea dintelui. În cazul în care alegeti extracție, e bine de știut că locul rămas gol în urma extractiei va determina migrarea celorlalți dinți, care încearcă să acopere spațiul gol. Această migrare a dintilor conduce in timp la afectarea articulatiei mandibulare. În plus, dinții care tind sa ocupe spatiul golse sunt mai greu de curățat și deci mai expuși afecțiunilor gingivale și cariilor,si putem ajunge chiar la extractia lor.Pentru a evita aceste neplaceri in cazul in care optati pentru extractie este bine ca spatial vacant sa fie protezat cu un implant sau cu o punte dentara. Bineinteles ca astfel se ajunge la costuri suplimentare, care se adaugă neplăcerii de a fi pierdut dintele.
O singura sedinta
Tratamentele de canal in mod normal sunt finalizate intr-o singura sedinta. Durata unei sedinte variaza de la 45 minute pana la 1 ora -2 ore , in functie de complexitatea cazului. Cazurile extrem de dificile care depasesc 2 ore , vor fi temporizate si terminate intr-o sedinta ulterioara. Concluzia, pentru 90% din cazuri tratamentul este definitivat intr-o singura sedinta, fara drumuri suplimentare. Interventia are loc sub anestezie, deci e complet nedureroasa.
Riscurile asociate cu terapia canalului radicular
În urma tratamentului de canal este posibil să resimțiți un anumit grad de disconfort care durează câteva zile. Pentru aceasta, trebuie sa urmati recomandarea specialistului endodont, recurgând la un analgezic care se eliberează fără rețetă. În cazuri extreme, specialistul endodont vă poate prescrie si un antibiotic pe langa analgesic, pentru a elimina orice posibilitate de infecție.
Dupa finalizarea tratamentului de canal, este interzis să mestecați direct pe dintele tocmai tratat înainte ca acesta să fi fost reconstruit într-o formă finală, pentru că riscați să îl rupeți. Cu cât amânați mai mult finalizarea lucrării de reconstrucție, cu atât crește riscul de infecție pe canalele tocmai tratate, caz în care procedura va trebui luată de la capăt.
La fel ca orice alt tratament stomatologic, terapia canalului radicular nu este lipsită de riscuri și complicatii , situatii de care pacientul trebuie sa fie informat inainte de inceperea tratamentului. In timpul procedurii, acele care se folosesc la curatarea bacteriilor se pot rupe, rămânând înțepenite în canalul radicular, precum si riscul de fracturare a rădăcinii dintelui, sau crearea de cai false. Alteori, obturația nu se poate face perfect din cauza formei curbe a rădăcinii. De asemenea, este posibil ca medicul stomatolog să nu observe o rădăcină ascunsă sau un canal în plus, unde ar putea fi nevoie de tratament. Bineinteles, aceste complicații sunt excepțiile: ele nu reprezintă regula.Dacă terapia canalului radicular eșuează, puteți discuta cu medicul stomatolog care sunt alternativele, inclusiv repetarea tratamentului sau extracția dintelui infectat.