Tratamente ortodontice

Numarul anomaliilor dentomaxilare si implicit al inghesuirilor dentare este in continua crestere in ultima perioada de timp.

Dintii inghesuiti, pe langa dezavantajul estetic sunt greu de igienizat ceea ce face ca depunerile de tartru si riscul de carie sa fie mai mare. De asemenea o ocluzie incorecta are in timp repercursiuni asupra sanatatii articulatiei temporo-mandibulare si poate duce prin suprasolicitare la mobilizarea si pierderea precoce a dintilor.

aparat-dentar-exemplu

Pentru o lunga perioada de timp tratamentele ortodontice au fost indicate doar copiilor insa principiul biologic ce sta la baza deplasarii dentare poate fi folosit la orice varsta atat timp cat tesutul de sustinere al acestora (parodontiul) este sanatos sau nu prezinta stadii acute de imbolnavire. Astfel tratamentele ortodontice pot fi realizate cu succes si la adulti, durata de tratament fiind uneori mai mare pentru ca osul in care sunt implantati dintii nu mai prezinta elasticitatea din copilarie.

Utlizarea aparatelor ortodontice fixe este uneori indicata inaintea restaurarilor protetice prin punte sau implant cu scopul de a corecta pozitia dintilor ce vor fi acoperiti de lucrari dentare sau a celor vecini locului de aplicare a unui implant. Frecvent in spatiile edentate vechi dintii vecini migreaza si impiedica realizarea corecta a unei restaurari sau aplicarea unui implant.

aparate-dentareDezavantajele estetice ale aparatelor fixe conventionale sunt acum mult mai usor de combatut prin folosirea arcurilor si bracketilor fizionomici, de ceramica sau mai nou din safir, un tip de ceramica translucida ce se adapteaza pe orice tip de culoare a dintilor. In plus in majoritatea situatiilor clinice se pot folosi tehnici linguale, cu bracketii aplicati pe fata interna a dintilor , practic invizibili pentru cei din jur. Cel mai eficient sistem lingual este sistemul INCOGNITO, acesta fiind realizat in intregime computerizat permitand vizualizarea rezultatului final al tratamentului inca inainte de a-l incepe iar secventa de arcuri realizata robotizat si bracketii individuali pentru fiecare pacient asigura succesul deplin al terapiei.

O alta varianta de tratament fizionomic o reprezinta sistemul INVISALIGN, un sistem in care lipsesc bracketii aplicati pe dinti , bazandu-se pe o secventa de gutiere ce permite corectarea anomaliilor usoare.

In concluzie tratamentele ortodontice aduc beneficii clare sanatatii aparatului dento-maxilar, imbunatatesc fizionomia printr-un zambet placut obtinut prin pozitionarea corecta a dintilor iar de aceste avantaje pot beneficia atat pacientii copii, adolescenti cat si adultii.

Dr. Vlad Cristea