Dental Implants

Profilaxia dentara

“Profilaxia dentara este cea mai simpla si cea mai ieftina metoda de tratament.”
Profilaxia reprezinta prevenirea imbolnavirii dentare, dar si prevenirea complicatiilor, in cazul afectiunilor deja existente.Detectarea precoce este cheia pentru evitarea tratamentelor complicate si costisitoare. Principalele afectiuni dentare, caria si boala parodontala sunt sarace in simptome in stadiile incipiente. Pacientul nu poate observa singur, in timp util, daca apare imbolnavirea dentara sau care este gravitatea afectiunii sale. De aceea sunt foarte importante vizitele regulate la medicul dentist, pentru a putea surprinde si trata din timp diversele afectiuni dentare si pentru a preveni aparitia altora.

Pentru a avea dinti frumosi si sanatosi profilaxia dentara trebuie sa inceapa de la aparitia primilor dinti si trebuie continuata toata viata. Aplicarea regulata a tratamentelor de preventie pot salva timp si bani  si sunt esentiale pentru a evita posibile imbolnaviri dentare si tratamente complicate si costisitoare.Profilaxia reprezintă prima şi cea mai importantă etapa a îngrijirii dinţilor. Respectarea măsurilor profilactice salvează timp şi efort şi elimină eventualul disconfort al tratamentelor stomatologice. Întreţinerea unor dinţi sănătoşi ţine de fiecare dintre noi, de felul în care aplicăm procedurile simple de igienă orală. După fiecare masă, resturile alimentare ce rămân pe dinţi şi între dinţi favorizează formarea şi depunerea plăcii bacteriene şi a tartrului dentar, acestea favorizând apariţia cariei dentare, a bolilor gingivale şi în final pierderea dinţilor.

Profilaxia presupune igienizarea dentară zilnică, suplimentată şi completată de igienizarea dentară profesională realizată la un interval de 6 luni. Igiena dentară, cunoscută şi ca igiena orală, este procesul prin care se efectuează igiena preventivă pentru evitarea cazurilor de urgenţă dentară.

Proceduri care se aplica in cabinet:
* Detectarea si indepartarea placii bacteriene
* Fluorizare locala  si sigilarea santurilor si fosetelor
* Detartraj si periaj profesional
* Control periodic

La baza igienei dentare se află regimul de îngrijire dentară efectuat la domiciliu. Dacă pentru întreţinerea dentară zilnică dumneavoastră sunteţi cei răspunzători, medicul dentist joacă un rol decisiv în îngrijirea orală preventivă. Perierea dinţilor este deosebit de importantă, deşi această operaţiune de sine stătătoare nu va îndeparta tartrul. Depunerile de tartru trebuie îndepărtate pentru a reduce riscul durerilor de dinţi, cariilor, afecţiunii parodontale sau chiar pierderii dinţilor.
Prin îndepărtarea depunerilor de tartru, puteţi reduce nevoia de tratament a canalelor radiculare, extracţii dentare, punţi şi coroane dentare. De accea, vizitele periodice la stomatolog sunt importante în vederea menţinerii igienei dentare. Se recomandă pacienţilor sa viziteze medicul stomatolog de 2 ori pe an pentru menţinerea unei igiene dentare adecvate şi pentru efectuarea unui examen dentar. Acesta este un proces sistematic pe durata căruia stomatologul dumneavoastră va investiga diverse aspecte ale sanatăţii orale şi generale pentru identificarea problemelor dezvoltarea unui tratament personalizat de igienizare şi profilaxie.