Un compozit revolutionar CAPO

Este usor sa ai un produs pentru estetica dentara realizat de laborator. Daca ai un technician bun, adaptarea unei coroane protetice este o placere. Totusi ,coroanele protetice sunt scumpe pentru pacient si distrug mare parte din structura dintelui. Deaceea se impune o alternativa mai putin invaziva si mai ieftina:compozitele moderne.

Munca medicilor va fii mult mai eficienta daca se bazeaza pe componentele unui singur sistem: de la demineralizare pina la aplicarea adezivului si fotopolomerizarea compozitului, totul trebuie sa provina de la acelasi producator si sa apartina aceleiasi game de compozit pentru a fii siguri ca fiecare din componentele individuale se potrivesc perfect.

SCHUTZ DENTAL GROUP va ofera cel mai nou sistem de compozit cu tehnica adeziva numit ”CAPO”,care a fost deja testat in practica pentru a vedea cum se comporta, avand feedback-uri positive. Sistemul este complet si cuprinde gelul demineralizant(CapoEtch), un bondig, un compozit flow si un compozit de inalta calitate,deci toate de la acelasi producator. Este foarte convenabil pentru cabinetul dentar si la fel de usor pentru asistenta cabinetului sa aibe la indemina toate produsele din aceeasi gama si sa pregateasca totul pentru pacientii care au nevoie de aceste obturatii.

Acum vom incerca sa le prezentam pe fiecare in parte.

CapoEtch

In ciuda noilor descoperiri(all in one bond sau adeziv universal) nu trebuie sa minimalizam rolul tehnicii adezive. Succesul adeziunii unei obturatii, se bazeaza pe ceea ce a fost demonstrate ca fiind un excellent si stabil liant intre smaltul demineralizar si compozit. CapoEtch este 37% acid phosphoric sub forma de gel si se foloseste pentru demineralizarea smaltului si a dentinei, ceea ce il recomanda si pentru tehnica demineralizarii totale.Culoarea gelului este rosie, ceea ce il face foarte vizibil si identificabil iar consistenta gelatinoasa face posibila tinerea sub control a demineralizarii..Virful seringii cu CapoEtch se indoaie la 30 grade si permite utilizatorului sa aplice gelul cu mare precizie si acuratete, chiar si in cele mai dificile locuri.Demineralizantul se aplica asa cum se recomanda de catre cercetatori: 30 secunde pe smalt si 15 secunde pe dentina, urmate de alte 60 secunde de uscare. Dupa uscare suprafata trebuie sa aibe un aspect alb laptos.

CapoBond

Urmatorul pas este aplicarea adezivului-in cazul nostrum CapoBond. Acest adeziv este unul multifunctional, fotopolimerizabil, primer si bonding,pe baza de etanol.Este deopotriva indicat pentru dentina si smalt. Ca orice bonding universal poate fii folosit si fara aplicarea tehnicii adezive.

O particularitate interesanta la acest bonding este aceea ca in combinatie cu CapoBond Activator este si autopolimerizabil, ceea ce ii confera o siguranta sporita.

CapoFlow

Se stie ca toate rasinile cunoscute pina acum au un grad de contractie mai mare sau mai mic. Acesta poate fii contracarat si controlat folosind tehnica” compensarii contractiei”. Aceasta tehnica se bazeaza pe principiul optimizarii suprafetelor nonadezive cu cele cu adezive pentru a asigura curgerea materialului in timpul prizei.

Este foarte dificil sa folosesti aceasta tehnica cu compozitele normale in cavitati adinci, in cavitati care au aspectul unei ciuperci intoarse(dealtfel tipice cariilor), sau in zonele aproximale.in aceste cazuri folosirea unui compozit flow este recomandat. Compozitele flow umple cavitati si adera la marginile acestora mai bine decit compozitele pasta.CapoFlow este radioopac are o viscozitate redusa si este usor de aplicat. Alte indicatii decit cele mentionate mai sus,sint: sigilarea fisurilor pe molari si premolari, cavitati de clasa V dupa Black( carii cervicala, eroziuni ale radacinilor, defecte cuneiforme), mici cavitati de clasa I, II, III, dupa Black, corectarea defectelor de smalt(inclusive mici defecte de forma si culoare) precum si sub inlay-uri si onlay-uri.

Folosind acest compozit flow se obtine o obturatie omogena cu un grad de finisare foarte mare. Materialul are proprietati tixotropice si o stabilitate crescuta ce ii permite o finisare usoara, iar excesul se indeparteaza usor.

CapoHybrid

In urma cercetarilor effectuate, toate compozitele cunoscute pot fii folosite ca remedii de lunga durata pentru marea majoritate a defectelor carioase dac sint folosite correct. Diferenta dintre ele este data de felul in care se aplica si de performantele estetice ale fiecaruia.

CapoHybrid este disponibil in seringi dar si in monodoze dupa cum prefera medical specialist. Acesta este un compozit hybrid, fotopolomerizabil, cu un grad de lustruire foarte mare, cu umplutura superfine radioopaca de sticla.Cu acest material restaurarile directe de clasa I, II, III, IV si V precum si cele indirecte ca inlay-uri si onlay-uri sau fatete pot fii onorate cu success. Poate fii folosit deasemenea pentru sigilarea fisurilor pe molari si premolari, dar si pentru solidarizarea dintilor mobile. Datorita omogenitatii si gradului de finisare crescute, este indicat is in corectare formei si culorii dintilor pentru a imbunatatii estetica (efectul de cameleon participa si el la atingerea acestui scop).

Exemplu:

estetica-dentara1estetica-dentara2

Testul practice

Pentru acest test SCHUTZ DENTAL GROUP, a decis sa foloseasac monodoze de CapoHybrid Fillis. Aplicarea compozitului din seringa ar fii durat un pic mai mult din cauza problemelor de aplicare specifice(daca asistenta nu este atenta materialul polimerizeaza de la lumina lampii de lucru).

Viscozitatea materialului (tixotropica) a fost aleasa in asa fel, pentru a permite un timp de manevrabilitate suficient, compozitul raminind in stare stabila pina la introducerea in cavitate.

Efectul de cameleon al acestui compozit este foatre pronuntat. El absoarbe culoarea structurilor adiacente foarte bine, tranzitia fiind aproape neobservabila. De aceea fara nici un dubiu acest produs este recomandat pentru reconstructii estetice complexe in zona anterioara.Obturatia poate fi usor prelucrata si lustruita.